Vad är Raspberry Pi? - Gertech

Go to content

Vad är Raspberry Pi?

Raspberry Pi
Enligt Wikipedia:
"Raspberry Pi är en enkortsdator i storleken av ett kreditkort och har utvecklas av det brittiska företaget Raspberry Pi Foundation. Kortet har en processor från Broadcom med ARM arkitektur, liknande det som används av många "smarta telefoner". Datorn finns i flera versioner, bl a:

   Raspberry Pi Model A, Model A+, Model B, Model B+
   Raspberry Pi 2 Model B
   Raspberry Pi 3 Model B, Model B+
   Raspberry Pi Zero
Raspberry Pi ZeroW

En av de stora skillnaderna mellan A-modellerna och B-modellerna är att de senare har en ethernet-anslutningsport för nätverk, A-modellerna behöver en USB-adapter för nätverksförbindelse med till exempel internet. Modellerna A och A+ har ett minne på 256 MB RAM, Modell B samt B+ har 512 MB RAM medan Raspberry Pi 2 Model B har 1 GB RAM. Raspberry Pi 2 har en fyrkärnig processor med en klockfrekvens på 900 MHz medan äldre modeller har en enkärnig processor på 700 MHz. Raspberry Pi 3 har 1 GB RAM och en fyrkärnig 64-bitars 1,2 GHz ARMv8 Cortex-A53 processor samt inbyggt WiFi och Bluetooth.

Raspberry Pi har inget inbyggt minne för operativsystemet och filer, istället används ett externt SD-kort för fillagring. De senaste versionerna (modell A+ och B+ och senare) använder sig av mikroSD istället för det ursprungliga SD-kortet.

En stor anledning till att A-modellerna saknar nätverksport och endast har en USB-port är att de ska bli billigare samt dra mindre ström. Det har rapporterats att modell A drar lite drygt en tredjedel mot vad modell B gör, vilket kan vara lämpligt om raspberryn används under exempelvis batteridrift.

Dock kan man fortfarande ansluta till ett nätverk om man använder en USB-adapter."
Back to content